Prirucnik - vodic rukovanje opasnim materijama

22.01.2018 Almir Basic

Prirucnik za rukovanje opasnim materijama Izvodjenje radnih aktivnosti i rukovanje hazardnim materijama na radnim mjestima, potencijalno je veoma opasno jer je u toku rada tesko izbjeci upotrebu opasnih/hazardnih materija. Tu se nalaze zapaljive tecnosti, otrovne i nagrizajuce hemikalije, lomljive staklene aparature, uredjaji i oprema, sto sve moze izazvati ozbiljne povrede.


Medjutim, ove opasnosti mogu se znacajno umanjiti, odnosno izbjeci ako se poznaju i primjenjuju odgovarajuce mjere bezbjednosti i predostroznosti i slijede upozorenja za izvodjenje radnih aktivnosti, jer samo striktnim pridrzavanjem uputstava rad moze biti bezbjedan.

Odgovornost za bezbjednost na radnom mjestu je individualna i zato je obaveza svakog zaposlenika da radne aktivnosti izvodi na najbezbjedniji nacin, ne ugrozavajuci ni sebe ni druga lica. Zato je neophodno upoznati se sa osnovnim pravilima o bezbjednosti pri rukovanju hazarnim materijama na radnom mjestu.


SVRHA VODICA, UPUTSTVA je da se zaposlenici upoznaju sa nacinom bezbjednog rada sa hazardnim materijama, licnim zastitnim sredstvima i njihovom obaveznom upotrebom, nacinom odlaganja i nacinom pruzanja prve pomoci u slucaju kontakta ovih materija sa kozom, sluzokozom, digestivnim ili respiratornim organima, kao i potrebom za pruzanjem strucne (hitne ljekarske) pomoci u slucajevima ozbiljnijeg narusavanja zdravlja. U skladu sa ovim uputstvom se sprovodi edukacija i provera znanja prije obavljanja radnih aktivnosti rukovanja hazardnim materijama.


Ukoliko ste zainteresovani za ovaj Prirucnik kontaktirajte nas